Grønlændere var gidsler på Rådhus­pladsen


Bryllupper, pensionister og hætteklædte

demo-23aug-raadhuspladsen-1.jpg Først fik grønlændere i Gellerupparken skældsord og sten i nakken. Bagefter fik de utak af boligforeningens direktør, og i dag blev de taget som gidsler i et drama med masser af politi, presse, højtråbene autonome og gråhårede damer med flamingokasser på brystet.

Det var en særegen oplevelse at besøge rådhuspladsen i dag. Der var fest og lykke foran indgangen til rådhuset, hvor mange nygifte kunne træde ned ad de brede trapper og ind i ventende biler med obligatoriske øldåser på slæb.

Anderledes rå var lyden nede på selve rådhuspladsen, hvor det århusianske politi var mødt talstærkt op. Tre store mandskabsvogne havde fragtet de cirka 15 betjente til pladsen.
Foreningen ”Stop Islamiseringen Af Danmark” (SIAD) havde anmeldt en demonstration som støtte for grønlændere, der i Gellerupparken bliver udsat for skældsord og stenkast. Dette havde fået en stor gruppe hætteklædte autonome til at møde op, og pludselig var det to fronter imod hinanden, hvor grønlænderne helt druknede og blot lignede et påskud for den konfrontation, som en massiv politistyrke styrede uden om egentlig vold.

En spændt presse var også mødt op. Der var faktisk flere politi- og pressefolk, end der var demonstranter i den egentlige demonstration, som endte med at bestå af 20-30 personer.

demo-23aug-raadhuspladsen-4.jpg

Skyttegravskrig

Med tretten meters mellemrum stod de to de to grupper og råbte ad hinanden. Det kunne næsten ligne en skyttegravskrig med kæmpende parter på række og geled over for hinanden.
De autonome var flest – omkring 80, mens den egentlige demonstration var langt mindre. I starten var der nærmest kun to ældre damer, som stilfærdigt stod med et dansk flag og et skilt klistret på en flamingokasse, som blev båret over brystet. Senere kom flere til, bl.a. en ældre herre med krykke og en anden ældre, næsten skaldet mand, som bar på et skilt, der viste det grønlandske flag. En langskægget mand, der kunne ligne en pensioneret imam dukkede også op med foreningens fane, der til forveksling ser ud som det svenske flag. Mest slag var der i en lyshåret kvinde som havde medbragt en megafon.

demo-23aug-raadhuspladsen-2.jpg

Slagord fyger i luften

”Ud med racisme”, ”Ingen racister i vores gader”, ”Dem der ikke hopper, de er racister”, lød det taktfast og indøvet fra den store gruppe af unge mennesker i sort tøj med hætter, tørklæder og mørke solbriller.

demo-23aug-raadhuspladsen-3.jpg

”Danmark er for alle”, ”Smid maskerne,” råbte den lyshårede dame fra demonstrationen tilbage adskillige gange.
Mange af de autonome to udfordringen op og viste ansigt i et par minutter. En fyr havde åbenbart fået nok og råbte tilbage ”Kom og slik min pik,” hvorefter han hev bukserne ned et øjeblik. Svaret fra demonstranterne var ”Hvor du latterlig, mand.”

demo-23aug-raadhuspladsen-6.jpg

Både TV2, DR, Journalisthøjskolen og adskillige andre medier var til stede med kamerahold og over fem fotografer med lange linser, som forsøgte at fange stemningen. Det som var svært at få fotograferet var grønlænderne, som ikke deltog i hverken demonstration eller mod-demonstration. Dog var der dukket en enkelt grønlandsk pige op blandt de nysgerrige tilskuere.

demo-23aug-raadhuspladsen-7.jpg

Baggrund

Direktør for Brabrand Boligforening, Torben Overgaard, var ikke til stede. Det var ellers hans udtalelser om, at grønlændere i Gellerupparken drikker for meget og derfor må finde sig i at blive overfuset af tilfældige muslimer, som havde fået SIAD til at arrangere demonstrationen.
Det grønlandske hus i Århus har efterfølgende afvist, at grønlændere i Gellerupparken bliver udsat for skældsord eller stenkasteri.

demo-23aug-raadhuspladsen-5.jpg

Århus Stiftstidende var de første til at bringe direktørens udtalelser. Efterfølgende er de blevet bragt i Bladet Boligen, som uddeles til alle lejere i almene boliger. Senest også i Jyllandsposten, som ovenikøbet har taget emnet op i en leder den 14. august.

Læs også

▮ Skræppebladets blog,

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt på
Skræppebladets blog

af Ulrik Dorph-Hansen

blog-logoI kategorierne:

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data