Lederen
Big Brother i boligforeningen
af Ulrik Ricco Hansen
Et snurrende videokamera giver tryghed og fjerner kriminalitet. Sådan lyder budskabet som regel, når politikere taler om videoovervågning. Nu åbnes der sandsynlig for, at der overalt i Brabrand Boligforening kan opsættes elektronisk overvågende øjne, der filmer døgnet rundt.
I Aalborg havde Lejerbos Skallerupvej-afdeling med stor succes opsat 52 kameraer til at overvåge hele afdelingens område. Antallet af indbrud og hærværk faldt til nul, og ikke så meget som en juletræspære fra afdelingens juletræ blev stjålet.
Men politiet kunne ikke lide overvågningen, fordi den er ulovlig. Nu er de fleste kameraer enten slukket eller blændet delvis af.
Før jul henvendte Brabrand boligforening sig til justitsminister Brian Mikkelsen for at få lov til at opsætte kameraer i Gellerup, men ministeren var tøvende.
Midt i januar mødtes byrådsmedlemmer og repræsentanter fra Brabrand Boligforening med Brian Mikkelsen for at lægge mere pres på ham En måned senere var ministeren mør og annoncerede, at han i næste folketingssamling (dvs. tidligst til oktober) fremsætter et lovforslag, der giver mulighed for at overvåge bl.a. boligområder.
Toppen af boligforeningen jublede, og kommunen var klar til at hjælpe med at finansiere de 15 millioner, der skal bruges til at dække Toveshøj og Gellerupparken.
Men var det mon beboernes sejr? Var beboerne blevet spurgt, og var det beboernes ønske at blive filmet i døgndrift?
Formanden for Gellerupparken var ikke særlig glad og fortalte, at afdelingsbestyrelsen ikke ønskede at filme overalt, men kun ville overvåge opgange og container-områder.
Forslaget om video-overvågning i Gellerup er et krav fra politikerne i byrådet i forhandlingerne om helhedsplanen for Gellerup. Når kommunen skal putte så mange penge i planen, har politikerne et ønske om at mindske kriminaliteten, sagde René Skau Björnsson, der er folketingsmedlem og med i foreningsbestyrelsen.
I en kommentar på Skræppebladets blog skrev Jeppe Carstensen bl.a.: Hvorfor gemme os bag vores kamera, fjernsyn eller anden optagedingenot – snak med hinanden og få en konfrontation ud af det. Frygt og rygter og fordom fører ingen vegne.
Der må ikke være tvivl om, at det er beboerne, der skal beslutte, om der skal videoovervåges, og hvilke områder der skal dækkes. Hvis du vil høres og have indflydelse, så bland dig i debatten og husk at møde op til beboermøder. De første starter i april.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-02 Marts