Polka og prædiken

Spillemandsmesse i Gellerup Kirke d. 21/11-2009

”Pære-dansk” forbinder man måske ikke umiddelbart med tillægsordene ”spraglet” og ”energisk”…men så er det fordi, man har glemt folkemusikken! Lørdag den 21. november inviterer Gellerup Kirke, der ellers ofte tyr til musik fra fjerne himmelstrøg, til en gudstjeneste, som nok er anderledes end den traditionelle danske højmesse, men ikke desto mindre pæredansk; nemlig en spillemandsmesse.

Hvad har et trampende spillemandsorkester med violiner og harmonika med gudstjeneste at gøre? Hvad har polka og rheinlænder og andre spillemands-klassikere med salmer at gøre? Umiddelbart ikke meget – men det får de, når Gellerup Kirke inviterer et 90 mand stort kor og et spillemandsorkester indenfor og fejrer ”spillemandsmesse” lørdag den 21. november!

Orkestret Jysk På Næsen akkompagnerer det 90 mand store kor til spillemandsgudstjenesten i Gellerup Kirke lørdag den 21. november.

Spillemandsmessen bliver til

Når det skal være ekstra eksotisk griber vi altid til musik fra fjerne himmelstrøg. Men kunne vi ikke lige så godt bruge musik fra vores egen folkelige tradition: Spillemandsmusikken? Det spørgsmål stillede en præst og en gruppe musikere sig selv for nogle år siden.

Det blev til ”spillemandsmessen”, som første gang blev fejret på Danske Kirkedage i Roskilde i 2004. Siden er spillemandsmessen blevet fejret rundt om i landet, og for nogle år siden også ved en tv-transmitteret nytårsgudstjeneste.

Det er præsten Holger Lissner, der har skrevet nye tekster til spillemandsgudstjenesten, og det er lokale spillemænd her fra Brabrand og Åbyhøj, Michael Sommer og Ivan Damgård, der har skrevet musikken i rigtig, traditionel dansk spillemandstradition. Orkesteret er det lokale ”Jysk På Næsen”, der i år kan fejre 30-årsjubilæum.

Dansk folkemusik i multikulturelle Gellerup

Korsrent ”I Gellerup Kirke bruger vi tit musik fra andre dele af verden. Og det er helt selvfølgeligt, når vi er kirke midt i et multikulturelt område. Når vi cirka en gang om måneden fejrer international gudstjeneste, synger vi arabiske salmer, salmer med latinamerikanske sambarytmer, gospel og afrikanske sange.

Lørdag den 21. november dykker vi imidlertid ned i den hjemlige musiktradition, finder folkemusikken frem af gemmerne og fejrer spillemandsmesse”, fortæller Niels Hviid, der er præst i kirken.

Tid og sted:

Gellerup Kirke inviterer alle til at deltage i en usædvanlig, men samtidig pæredansk gudstjeneste midt i multikulturelle Gellerup og lover, at det bliver en energisk og spraglet begivenhed!
Lørdag den 21. november kl. 14.00 i Gellerup Kirke

Yderligere information:
Sognepræst Niels Hviid, tlf. 86 25 09 12 / nh[AT]gellerupkirke[DOT]dk

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-09 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-09 November
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2009-09 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • kl. 14
    Polka og prædiken
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data