Sig mig, hvem på himlen klarest er ?

Jupiter eller Sirius?

I den seneste tid har planeten Jupiter lyst meget klart på østhimlen om aftenen, nu på himlen i sydøst. Det skyldes, at den for et par måneder siden var så tæt på Jorden som tænkeligt. Flere har spurgt om den, og nogle har spurgt, om det ikke var planeten Venus. Den befinder sig imidlertid tættere på Jorden end Solen og ses kun som aftenstjerne i vest eller morgenstjerne i øst. Men Venus er det klareste objekt på himlen næst efter Solen og Månen.

Om Jupiter er nummer fire, eller det er stjernen Sirius, bliver nok svært at afgøre, men Sirius er den klareste stjerne næst efter Solen. I løbet af kort tid vil Sirius også kunne ses på østhimlen. Nu kan Orion ses, og hvis man går skråt ned til venstre fra hans bælte, vil Sirius snart kunne ses.

Jupiter

Jupiter er den største planet i vort solsystem og meget større end Jorden, men den består for en stor del af gasser. På dens overflade findes et tæt skydække, der selv i mindre astronomiske kikkerter kan betragtes som bælter. I en hånd- eller prismekikkert kan man se dens fire store måner. De tre af dem er større end Jordens måne.

Ganymedes er som den største måne i solsystemet større end planeten Merkur. Deres omløbstid er kortere end vores månes, så deres bevægelser kan følges dag for dag. Somme tider ligger de alle fire på linie på den ene side af planeten. Galilei var den første, som opdagede Jupiters store måner, og hans kikkert forstørrede også kun syv gange. Desuden har den et utal af mindre måner. Nogen mener den nærmest er sit eget solsystem, men den udvikler ikke energi ligesom Solen og lyser kun, fordi Solen skinner på den. Jupiter har navn efter den græsk-romerske fader- eller hovedgud.

Sirius

Sirius er en meget klartlysende hvid stjerne, men den er i virkeligheden ikke særlig stor. Derimod er den af de stjerner, der er nærmest Jorden. Den er kun godt fire lysår borte. Den kaldes også Hundestjernen, fordi den dominerer stjernebilledet Den store Hund.

Det mest interessante ved den er næsten det, man ikke kan se. Den er nemlig ligesom over halvdelen af alle stjerner en dobbeltstjerne, men Sirius B eller Hvalpen, som den også kaldes, kan kun ses i store astronomiske kikkerter og blev først opdaget i 1862. Den er en såkaldt hvid dværg, som er efterladt efter, at en rød kæmpestjerne er eksploderet.

Det er således ikke forundt menneskeheden at kunne se en ægte dobbeltstjerne med det blotte. Det drejer sig ofte om en hvid og rød stjerne, som danner par. Mizar, der befinder sig der, hvor Karlsvognens stjært knækker, kan ses som to stjerner, men skyldes kun, at to stjerner befinder sig på samme position på himlen. Set i kikkert er den ene af dem for øvrigt en ægte dobbeltstjerne.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2010-10 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2010-10 December side 18
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2010-10 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data