Jul i oktober

Og noget om et juletræ og det svære demokrati

Tidlig jul

Det var en dag i slutningen i oktober. Jeg skulle foretage nogle ærinder inde i byen og benyttede lejligheden til at ose lidt i Salling.
Det viste sig, at der var masser af mennesker derinde, for Salling solgte varer til halv pris. Jeg hørte folk tale om julegaver, og på en af etagerne var nogle ansatte travlt optaget af at dække et julebord med juledug og julepynt.

Jeg nåede lige at komme til at svede og føle, at det var helt mærkeligt og alt for tidligt at tænke på jul – vi havde stadig sommertid på det tidspunkt!
Men så besindede jeg mig – trak vejret dybt – og gik ud i det danske efterår og nød synet af det brogede efterårsløv på træer og buske.

Mørke

Nu er urene for længst stillet en time tilbage til vintertid, og dagene er blevet korte. Det er helt naturligt at tænke på julepynt og julegaver – og at glæde sig til julens lys og de positive samvær med familien.

Jeg holder meget af at kigge på de forskellige udendørs lyskæder, der pynter på træer og buske. Her i boligafdelingen, hvor jeg bor, bliver der på vaskehusets tag opstillet et juletræ med lyskæder, og når mørket falder på, lyser træet op i mørket til glæde for alle, der ser det.

Balladen om et juletræ

Når man tænker på, hvor herligt et juletræ kan live op i de mørke dage, er det vanskeligt at forstå, at et flertal i en afdelingsbestyrelse i Kokkedal stemte juletræet ned!
Sagen har da også skabt opsigt landet over, hvor ord som ”diskrimination”, ”afskaffelse af julen” og ”de og os” har beskrevet situationen. Fronterne er trukket hårdt op, og medier, præster, politikere og andre gode folk har meldt sig i debatten.

Hvad er demokrati?

I virkeligheden kan man ikke blande sig i en bestyrelses beslutninger, og i tilfældet i Kokkedal har der været en afstemning, hvor et lille flertal har stemt imod opsætning af juletræet. Det er deres sag!

Boligforeningerne her i landet har demokratisk styrelse, og man forventer, at de, som er valgt ind i de pågældende bestyrelser, kan finde ud af det.
MEN demokrati er ikke altid så nemt! Det drejer sig ikke udelukkende om at skaffe et flertal og så ukritisk at tromle beslutningerne igennem – dette kan kaldes for FLERTALSDIKTATUR!
I et ordentligt demokrati skal der også være plads til lydhørhed, tolerance og hensyntagen over for mindretal, og det skal være muligt at debattere, kritisere og argumentere, således at en bestyrelse eller en forsamling kan få et fornuftigt grundlag at træffe beslutninger på.

Et almindeligt foreningsretligt princip siger, at et emne, der skal behandles på et møde og muligvis kommer til afstemning, skal figurere som et selvstændigt punkt på dagsordenen – og altså ikke bare under ”Eventuelt”. Der bør være mulighed for at forberede sig på sin stillingtagen – og måske finde en løsning på problemet inden det pågældende møde.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-10 december

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2012-10 december side 14
i sektionen Klummerne

forsiden af magasinet 2012-10 december

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data