Almene Boligdage 2017 i Aarhus blev et tilløbsstykke

Brabrand Boligforening var godt repræsenteret og fik to priser

Direktør Keld Laursen fortalte om samarbejde med privat bygherre på Trøjborg.

Direktør Keld Laursen fortalte om samarbejde med privat bygherre på Trøjborg.

1250 mennesker var tilmeldt Almene Boligdage 2017, som fandt sted den 16.-17. november i Aarhus. Det var det største antal deltagere nogensinde til boligdagene, der bliver holdt hvert tredje år.

Med så mange deltagere var der godt fyldt op i den store sal i Scandinavian Congres Center. Almene Boligdage var to dage med workshops for boligforeningsfolk fra hele landet, fyldt med foredrag, taler, forskellige oplæg af mange spændende mennesker og også ekskursioner ud i byen.

Formanden for BL, Pelle Adamsen bød velkommen til en stuvende fuld sal.

Formanden for BL, Pelle Adamsen bød velkommen til en stuvende fuld sal.

Turen går til Gellerup

En af de populære destinationer var Gellerup og Helhedsplanen. Her var godt 300 gæster fra boligforeninger i hele Danmark på udflugt for at se de store forandringer. Mange havde aldrig været i Gellerup tidligere, men mente, at de sagtens kunne hente inspiration til deres egne helhedsplaner.

”Jeg synes helt klart, vi kan lære noget af det, de gør for at integrere folk fra andre kulturer i boligforeningen. Vi har også nogle med udenlandsk baggrund i vores boligforening, som vi har problemer med at få med til vores møder, så den indsats, man gør for at få dem med, kan vi helt sikkert lære noget af,” udtalte Ditte Hansen fra Hobro Boligforening til Fagbladet Boligen.

Med i turen til Gellerup var også et besøg på Gellerup Museum, og gæsterne fik også et oplæg om Helhedsplanen af formand Keld Albrechtsen. Og i den nye Gazelle-farm var Landsbyggefonden flyttet ind med en jubilæumsudstilling, der viste fondens arbejde gennem de sidste 50 år.

Direktør Keld Laursen viste de besøgende rundt og gav dem et indblik i Helhedsplanen.

Direktør Keld Laursen viste de besøgende rundt og gav dem et indblik i Helhedsplanen.

Boligforeningen og den nye planlov

Deltagerne, der ikke tog på ekskursion, kunne gå til workshops i lokalerne i kongrescentret.
En af workshopperne handlede om den nye planlov, der betyder, at boligforeninger har mulighed for at være til at bygge over hele byen, fordi 25 procent af nyt byggeri nu skal være alment.

Det har betydet, at private bygherrer og almene boligforeninger er begyndt at arbejde mere sammen. I denne workshop var Brabrand Boligforening case med den nye afdeling på Trøjborg, så administrerende direktør Keld Laursen fortalte om byudviklingen på Trøjborg, hvor boligforeningen samarbejder med den private bygherre Raundal-Moesby.

Endnu en pris til Havnehusene

Som et nyt indslag på Almene Boligdage, skulle der i år uddeles fem fagpriser. Det var deltagerne i boligdagene som var med til at kåre vinderne ved en afstemning, der blev lavet via en App. Her var Brabrand Boligforening med Havnehusene nomineret til prisen for bedste nybyggeri.

En af begrundelserne for nomineringen lød: ”Havnehusene danner sammen med det private byggeri Kanalhusene en karré med fælles gårdrum for beboerne i de to bebyggelser. Også på andre måder lægger byggeriet op til fællesskaber, for eksempel opgangsfællesskaber og fællesskaber mellem unge, familier og seniorer.”

Priserne blev uddelt under festmiddagen, der blev holdt på Savværket i Højværket, og det var en glad afdelingsformand, Ebbe Meldgaard, der sammen med administrationschef Susanne Witting var på scenen for at modtage pris og blomster under høje klapsalver.

Chadi Ali kayed introducerer de besøgende til Helhedsplanen via den store planche i E&P Huset.

Chadi Ali kayed introducerer de besøgende til Helhedsplanen via den store planche i E&P Huset.

Gellerup og de nye signaler

Arkitekt Anna Mette Exner, der er flyttet ind med sin tegnestue på tredje sal i Opgangen, oven på Gellerup Bibliotek, holdt lørdag formiddag foran en fyldt sal i kongrescentret en såkaldt TED-talk, hvor hun blandt andet fortalte om sine meget positive oplevelser ved at være flyttet ud til Gellerup med sin virksomhed.

Anna Mette Exner har ofte været i medierne, hvor hun har udtalt, at hun mener, at beton er smukt. Og med kontor i Gellerup taler hun ofte om, hvor meget hun holder af arkitekturen i området.

”Gennem de senere år, og især ved den seneste arkitektkonkurrence, er det gået op for flere, at Gellerups modernisme og beton er en værdifuld kulturarv,” sagde hun og tilføjede, at det undrer hende, at nogle af kommunens bygninger i området er i så dårlig stand, at de nu skal rives ned.

”Det undrer mig helt vildt!
Bygningerne fejlede ikke noget, og det virker, som om nogen bare har taget livet af dem med manglende vedligehold,” sagde hun.

Anna Mette Exner elsker betonen i Gellerup.

Anna Mette Exner elsker betonen i Gellerup.

Anna Mette Exner mener, at ved at fjerne kollektivhusene, altså de gamle bygninger fra 70’erne, som i dag er brugt til bibliotek, Sleep-in og lokalcenter, så fjerner man en del af områdets sjæl.

”Man ødelægger en del af områdets kulturarv. Der findes mange pæredanske, som potentielt ville kunne finde Gellerup attraktivt. Men de færreste har kendskab til virkelighedens Gellerup. For den historie er ukendt, vi hører den ikke. Og det er en skam,” afsluttede Anna Mette Exner sin TED-talk, som hun modtog store klapsalver for.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2017-08 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2017-08 December side 8-9
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2017-08 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • Almene Boligdage 2017 i Aarhus blev et tilløbsstykke
  • Almene Boligdage 2017 i Aarhus blev et tilløbsstykke
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data