Inspiration til arbejdet med fremtidens fælles driftscentre

Boligforeningens repræsentantskab fik redskaber til tackle tidens mange udfordringer

Godt halvdelen af Brabrand Boligforenings 121 mand store repræsentantskab satte i weekenden den 3.-4. marts kurs mod Grenå for at deltage i forårets konference, hvor der blev sat fokus på boligforeningens arbejde med fælles driftscentre.

Repræsentanterne fra Hasselhøj arbejder med opgaven.

Repræsentanterne fra Hasselhøj arbejder med opgaven.

Det er Visionsgruppen, der blev nedsat på sidste års repræsentantskabsmøde, der sammen med foreningsbestyrelsens kontaktudvalg havde planlagt programmet for konferencen, der lå i forlængelse af november måneds arbejdsdag.

Det var et spækket program, der havde til formål at inspirere alle, men også komme med nye ideer til samarbejdet omkring fælles driftscentre, og der var selvfølgelig også plads til socialt samvær, da det ikke er så tit, at repræsentantskabet er samlet.

De fleste repræsentantskabsmedlemmer valgte at møde op tidligt om morgenen på Rymarken for at køre med fælles bus. Der blev serveret kaffe og rundstykker ombord, så forsamlingen kunne gå i gang med programmet, så snart man ankom til Grenå. Vanen tro var der dog først lidt knas med teknikken, for det er ikke en rigtig konference, hvis alting virker fra starten.

Det overordnede tema for konferencen var fælles driftscentre, men det handlede også om arbejdet i afdelingsbestyrelserne og om udfordringen med at få flere unge til at være aktive frivillige – også i afdelingsbestyrelserne.

Programmet var tilrettelagt med en god blanding af indlæg med foredragsholdere og små workshops og opgaver for deltagerne rundt om bordene. Og det handlede om innovation og nytænkning.

Formand Keld Albrechtsen byder velkommen.

Formand Keld Albrechtsen byder velkommen.

Brug tiden godt

Iværksætteren Jonathan Løw, der ejer firmaet Listen Louder, lagde ud med workshop, som handlede om at gøre tingene i stedet for bare at holde en masse møder og planlægge det.

Senere lørdag eftermiddag var det Bo Sigismund, som er medlem af Visionsudvalget, der fremlagde forslaget om at lave en ny uddannelsesplan for alle medlemmerne af boligforeningens repræsentantskab. Der er sket meget, siden MUUSMANN-rapporten blev lavet for snart fem år siden. Der er kommet nye strukturer og ledelse, og der er stadig gang i tingene.

Bo foreslog blandt andet, at der skal uddannes nye folk til at kunne styre beboermøder. Han selv var i september ude som dirigent til 12 afdelingsmøder. Og selvom det var hyggeligt, så ville det være rart, hvis der var flere kvalificerede til det.

Flere afdelinger har Facebook-sider. Men Bo Sigismund slog fast, at det også fortsat er meget vigtigt at tale med beboerne og lytte til dem. Det lyder logisk, men det hjælper at snakke med beboeren, og hvis der for eksempel ligger en klage, så kan det måske løses på en bedre måde via dialog.

Bøj-fisken-øvelsen, som hjælper mod dårlige vaner.

Bøj-fisken-øvelsen, som hjælper mod dårlige vaner.

Kommunikation og vaner

Lørdag eftermiddag bød også på oplæg med journalisten Andres Tue Møller om god kommunikation. Han kom med mange brugbare værktøjer til at hjælpe afdelingsbestyrelserne med at nå ud til beboerne.

Eftermiddagens program sluttede af med et veloplagt foredrag om at håndtere vaner. Torben Wiese gav et humoristisk og larmende spark til ”vi plejer” og fik undervejs med mange gode grin alle til at tænke over deres egne vaner, hvilket resulterede i, at flere af repræsentantskabets medlemmer den næste morgen rent faktisk satte sig ved et nyt bord.

Holmstrups repræsentanter diskuterer driftssamarbejdet.

Holmstrups repræsentanter diskuterer driftssamarbejdet.

Lær af andre

Søndag formiddag blev det igen seriøst og kom til at handle om fælles driftscentre og arbejdet i afdelingsbestyrelserne. Meget vigtige emner, som der længe er blevet snakket om rundt i afdelingerne, for nu skal der faktisk til at ske noget på det plan.

Til at komme med eksempler på, hvordan det kan gribes an, havde Visionsudvalget inviteret Ulrik Brock Hoffmeyer, direktør i BO-VEST, som allerede har taget hul på processen med fællesdrift.

Konferencen blev rundet af med et oplæg af Brabrand Boligforenings egen projektleder, Mogens Rank, der gav forsamlingen et overblik over, hvor langt boligforeningen er nået med overvejelserne om fælles driftscentre.

Derefter gik bestyrelserne ud i grupper, hvor snakken rundt om bordene kom til at handle om service for beboerne. Hvad kan beboerne selv, og hvad kan de få hjælp med?

Alle var enige om, at særhensyn selvfølgelig er i orden, hvis der er tale om en handikappet beboer, som har problemer med at skifte en halogenlampe eller andre ting i hjemmet, men der blev også snakket om differentieret service, og hvordan det bliver betalt. Repræsentantskabsmedlemmerne var også enige om, at god service det er, når folk bliver hørt, og når beboerne får en tilbagemelding, så de ved, hvor langt driften er med sagen.

Tid til socialt samvær efter en lang dags arbejde.

Tid til socialt samvær efter en lang dags arbejde.

Erfaringsopsamling

Lidt over middag blev gruppearbejdet afsluttet. Men inden deltagerne fik lov til at stige på bussen, skulle de først udfylde et ni-siders evalueringsskema, så der kan blive taget grundigt hånd om de erfaringer og indtryk, som konferencen har givet de deltagere repræsentanter.

Derefter gik turen i bus igen tilbage til Aarhus med nogle trætte, men inspirerede deltagere. Nu bliver det spændende at opleve, hvordan repræsentantskabet griber forandringerne an hjemme i deres egne afdelinger.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2018-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2018-02 Marts side 8-9
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2018-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

 • konference
  Inspiration til arbejdet med fremtidens fælles driftscentre
 • konference
  Inspiration til arbejdet med fremtidens fælles driftscentre
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data