Afd. 4: Postkassefortællinger skal fortælle et stykke Danmarkshistorie

Afdeling 4- Gellerupparken

Kunstudstilling om de Gellerup-familier, der i parallelsamfundslovens navn risikerer at skulle flytte fra deres hjem

408 hjem i Gellerupparken risikerer af blive revet ned i løbet af de kommende år, hvis Udviklingsaftalen for Gellerup og Toveshøj bliver gennemført. Det betyder, at der er 408 familier, som måske skal finde et andet sted at leve deres liv.

Alle familier har en postkasse. Det gælder også de 408 hjem i Gellerupparken, hvor familierne nu på andet år venter på, hvad der skal ske med dem. Det eneste, de ved, er, at deres boligblok i løbet af de næste par år formentlig bliver revet ned.
Med støtte fra Gellerup Kulturmidler vil projektet Postkassefortællinger samle og præsentere historier om nogle af de mange familier, som snart må forlade deres bolig.

Helle Hansen er med til at formidle postkassernes fortællinger.

Helle Hansen er med til at formidle postkassernes fortællinger.

I alt er syv blokke i Gellerupparken udpeget til nedrivning som en del af den udviklingsplan, som blev aftalt for et år siden. Nogle af blokkenes familier er i fuld gang med at finde andre muligheder for at skabe et hjem. Nogle har skrevet sig på ventelisten til en anden lejlighed i Gellerupparken eller en anden boligforening. Andre har ingen idé om, hvad der skal ske med dem, måske fordi de ikke har råd til at gøre andet end vente og se, hvad de får tilbudt.

En stemme til beboerne

”Med projektet Postkassefortællinger vil vi give familierne mulighed for at få en stemme, så vi alle kan høre, hvad de tænker og føler. Og samtidig bliver det også bevaring af et stykke markant Danmarkshistorie, der ellers risikerer lidt for nemt at blive glemt,” siger Helle Hansen, mangeårig beboer og ildsjæl i Gellerup og en af idemagerne bag projektet.

Grundtanken bag Postkassefortællinger er, at netop familiernes postkasser skal være i centrum i en udstilling, der giver mulighed for at få indblik i familiernes historie og tid som beboere i de nedrivningstruede blokke.

”Udstillingen er måske også en vej til at få luft – en ventil, som samtidig kan skabe et talerør for de mange beboere og familier, der nok skal flytte på grund af udviklingsplanen. Og den vil komme til at give alle os andre en mulighed for at opleve, hvordan mennesker oplever at være blevet bragt i en situation, hvor ens hjem pludselig bliver taget fra en,” siger hun.

Indsamlingen af historierne kommer til at foregå via interviews og workshops og vil blive formidlet i tekst, billeder, lyd og måske collager.

En flytbar udstilling

408 postkasser fylder meget, og det vil tage lang tid at samle alle historierne bag dem. Ambitionen er at kunne præsentere 30-40 forskellige beretninger fra familier, der bliver berørt af den vedtagne udviklingsplan.

Fortællingerne skal kunne læses, ses, høres og opleves gennem de fysiske postkasser, der skal være små udstillingsrum for hver enkelt familie.

”Vi skulle have været startet med projektet her efter ferien. Men det er lidt udsat på grund af COVID-19, så det bliver i det tidlige efterår, at vi mødes og udvikler de fortællinger, der skal ind i postkasserne,” siger Helle Hansen.

Postkasse-udstillingen skal være flytbar. Tanken er, at den skal kunne vises i Blixens, Brabrand Boligforenings administrationsbygning, på Gellerup Bibliotek og i Rådhushallen – og måske også på Christiansborg og andre relevante steder.

Senere vil udstillingen blive opbevaret af Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv, så ingen glemmer, hvad det var, beboerne i de syv blokke blev udsat for.

Vil du fortælle om dit hjem?

Bor du i en blok, der måske skal rives ned?– og vil du gerne være med til at lave udstillingen og fortælle din historie i en postkasse? Så kontakt Helle Hansen på mobil 27 83 27 82 eller mail: hhmh65[AT]hotmail[DOT]com

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2020-05 September

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2020-05 September side 18
i sektionen Afdelingerne

forsiden af magasinet 2020-05 September

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data