Bolig­foreningens direktør træder af

Keld Laursen giver et tilbageblik på tiden i boligforeningen

Boligforeningens fratrædende direktør fortæller beredvilligt om sin tid i Brabrand Boligforening

Keld Laursen er født i Søvangen og opvokset i et rækkehus i Hans Brogesparken, hvor faderen en overgang var formand for afdelingsbestyrelsen. Som ung flyttede han til Gellerup, og siden havde han børn i børnehave på Toveshøj. Han er uddannet ingeniør og har blandt andet arbejdet på Ingeniørhøjskolen i Aarhus, Aarhus Universitetet og senest som direktør for et uddannelsescenter i Skanderborg.
Han søgte i sin tid stillingen som direktør for Brabrand Boligforening, fordi stillingen lød spændende. For ham var det almene område et nyt og meget betydningsfuldt arbejdsområde.

Forandringerne i Gellerup

På spørgsmålet om han tror, at de store forandringer i Gellerup vil få den forventede effekt, svarer han klart: “Ja! Ellers skulle jeg ikke have det job. Mange, mange mennesker har gjort en stor indsats, for at forandringerne bliver en succes, og jeg tror på, at Gellerup i fremtiden bliver et rigtig godt kvarter i Aarhus.”

Da Keld Laursen startede, var beboerne med på helhedsplanen fra 2010, også selvom den indebar mange nedrivninger.
“Jeg har oplevet, hvor stor værdi det har skabt, at områdets beboere har haft ejerskab til den oprindelige helhedsplan.”

Med den nye lovgivning fra 2019 blev der imidlertid åbnet mulighed for at springe afdelingens beboere over.
“Jeg tror, at hvis man havde gennemført en ordentlig og saglig forhandling, så kunne man være nået meget langt og undgået megen modstand. Men med den nye lovgivning i hånden orkede borgmesteren ikke at forhandle. Det synes jeg var en unødvendig magtdemonstration, og jeg er bange for, at man har undervurderet betydningen af det lokale medejerskab,” siger Keld Laursen.

Mange renoveringer

Mange beboere i boligforeningen bliver omfattet af renoveringer. Lige nu sker der en stor renovering i Hans Brogesparken. ”Hans Brogesparken har været en meget kompakt byggeplads med meget vanskelige vilkår for beboerne,” siger han.
”Det er svært at gennemføre en så omfattende renovering i et så lille område, og jeg har stor forståelse for at beboerne oplever, at de vilkår, som de lever under, er vanskelige,”siger han. “Derfor valgte vi også midt i projektet at genhuse beboerne i blokkene midlertidigt, og vi fik skaffet midler fra Landsbyggefonden med kort varsel, fordi situationen ikke var holdbar.”
Han fortsætter med at fortælle, at renoveringen af Søvangen bliver et meget omfattende projekt, og så er der jo de omfattende renoveringer af Gellerup og Toveshøj. Også afd. 21 i Hasselager er ved at komme i gang.

Stadig behov for familieboliger

Han understreger, at boligforeningen også har meget nybyggeri i gang. Som delvis kompensation for de bygninger, der rives ned i Gellerupparken, skal der opføres knap 200 nye boliger i Hasselager, Vejlby og Tranbjerg.
”Der er stadig et pænt behov for almene familieboliger.”

Bedste oplevelse?

På spørgsmålet om, hvad der har været hans bedste oplevelse som direktør, tøver Keld Laursen en kende.
”Det er svært, der er meget at vælge imellem,” siger han.
”Det har imidlertid været meget, meget positivt at opleve, at vi i 2018 fik opstartet en boligsocial helhedsplan, der fungerer supergodt, og som gør en forskel for mange af områdets beboere. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med beskæftigelsesforvaltningen, og netop på beskæftigelsesområdet er der sket store fremskridt i Gellerup.”
“Og i Søvangen fik jeg mulighed for at bakke op om initiativet Vaskeriet, hvor udviklingshæmmede og ældre beboere pludselig skabte et helt enestående samarbejde, som var til stor gavn og glæde for alle. Det initiativ gør mig stadig i godt humør.”

Værste oplevelse?

På spørgsmålet om, hvad der har været hans værste oplevelse, er han imidlertid klar i mælet.
”Det har været presset fra kommunen – eller rettere sagt dele af kommunen – vedrørende udviklingsplanen fra 2019 og renoveringen af en blok på Toveshøj.
“En enkelt fejl medførte, at der blev brugt helt utilstedelige magtmidler. Jeg havde oplevelsen af, at nogle gjorde, hvad de kunne for direkte at skade Brabrand Boligforening og ledelsen, men jeg vil understrege, at jeg har haft et fortrinligt samarbejde med afdelingerne for Kultur, Sundhed og Omsorg, Børn og Unge samt Beskæftigelse.”
“Som 62-årig er jeg blevet mere nøjeregnende med, hvad jeg vil bruge min tid på, og jeg vil ikke i fremtiden underkaste mig den kultur og magtfuldkommenhed, som hersker i dele af Aarhus Kommune”.

Beboerdemokratiet et vigtigt

Keld Laursen bliver også bedt om sin vurdering af beboerdemokratiet og svarer: ”Beboerdemokratiet som institution er et stærkt og vigtigt element i civilsamfundet. Demokratiet i boligbevægelsen er af stor værdi for sammenhængskraften i vores samfund – især i en tid, hvor man styrer mod stadig mere centralisering. Og jeg har oplevet mange skønne ildsjæle, som med et imponerende engagement skaber fællesskaber og udviser en helt ekstraordinær rummelighed. Netop evnen til at skabe fællesskaber og udvise rummelighed er boligbevægelsens DNA!”
“Men der er også en bagside af medaljen! Jeg har oplevet, at beboerdemokratiet i nogle afdelinger er blevet platform for enkeltpersoner, som er mest optaget af sig selv, og som ingen rigtigt orker eller formår at stå op imod. Det vil på sigt skade beboerdemokratiet, hvis der ikke bliver taget et opgør med den udvikling,” siger Keld Laursen.

Har haft en fantastisk tid

Keld Laursen slutter interviewet af:
“Jeg har som barn, som ung – og nu også som direktør – haft en fantastisk tid i Brabrand Boligforening. Det takker jeg for, og jeg ønsker boligforeningen al muligt held og lykke i fremtiden! Det er jeg også sikker på, at boligforeningen får brug for i de kommende år.”

Ivrig cyklist

Keld Laursen cykler meget ofte på arbejde fra sit hus i Hinnerup. Det har han selv tegnet og bygget. Her har han også et lille møbelsnedkeri, så i fritiden er han bl.a. håndværker. Keld Laursen fortsætter med nyt arbejde efter årsskiftet, men ønsker endnu ikke at fortælle, hvad han kaster sig over i fremtiden.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2021-06 oktober

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2021-06 oktober side 4-5
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2021-06 oktober

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data