Er fællesskabet en del af boligbevægelsens kerneopgave?
af Mathias Lange Kofoed-Ottesen
Mange aktive beboerdemokrater i den almene boligbevægelse vil garanteret svare ja! Selvfølgelig er fællesskabet en kerneopgave for boligbevægelsen.
Men desværre kan firkantet lovgivning til tider komme i vejen for gode initiativer.
Rundt omkring i landet gør tusindvis af mennesker en indsats for at skabe liv, sjov og social trivsel i deres nabolag.
Det gælder også Generationernes Hus, som jeg besøgte i denne uge.
Huset er et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. Hvor unge, gamle og alle midt imellem kan bo sammen og få glæde af hinanden. Et skønt og visionært projekt!
Her er en aktiv og energisk afdelingsbestyrelse, der gerne vil skabe fællesskaber på tværs. Men desværre spænder almenboliglovens rammer ben for dem – fordi afdelingen ikke må afholde udgifter til andre end de almene beboere. Også selvom det udvidede publikum er til glæde for alle!
Boligbevægelsens store styrke er og bliver i fremtiden utvivlsomt de fællesskaber og det sociale netværk, der kan bygges med ind i en afdeling. Ikke mindst, når de økonomiske rammer bliver strammere og strammere.
Derfor er det også vigtigt, at vi sammen med BL – Danmarks Almene Boliger kæmper for større fleksibilitet, når det kommer til at skabe fællesskaber på tværs i de så højt besungne blandede byer!

foto Bo Sigismund: Generationernes Hus
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-02 Marts