Svar til Helle Hansen om genhusning

I juni-udgaven af Skræppebladet kommenterer tidligere medlem af foreningsbestyrelsen Helle Hansen på årsagerne til sit valg om ikke at genopstille til foreningsbestyrelsen og rejser i den forbindelse både en bekymring for boligforeningens mulighed for at hjælpe de beboere, der skal genhuses som led i Helhedsplanen for Gellerup, og en kritik af det, Helle har oplevet som en manglende mulighed for at få svar på sine spørgsmål herom i bestyrelsesarbejdet.

Jeg vil gerne her benytte mig af lejligheden til på foreningsbestyrelsens vegne at svare på de bekymringer, Helle rejser. Men først vil jeg gerne takke Helle for indsatsen i foreningsbestyrelsen igennem de seneste syv år. Og selvom det er klart, at Helle og jeg ikke altid har været enige – heller ikke ift. afgørelserne om helhedsplanen, så er vi enige om, at Brabrand Boligforening har en vigtig opgave med at drage omsorg for de beboere, der påvirkes af planerne i Gellerup.

For naturligvis er det vigtigt, at boligforeningen hjælper de beboere, som står overfor genhusning som del af gennemførelsen af helhedsplanen. Derfor er det med allerstørste opmærksomhed, at foreningsbestyrelsen følger og drøfter arbejdet med helhedsplanen måned for måned. Det ligger mig og de andre i bestyrelsen stærkt på sinde at sikre, at vores beboere får en god og ordentlig behandling. Det er også vigtigt for foreningsbestyrelsen, at den aftale, som vi arbejder ud fra, både sikrer afdelingens og boligforeningens økonomi, og at afdelingen gennem en omdannelse og renovering fremtidssikres, så vi har et attraktivt boligområde, der følger med tiden.

Vores genhusningskonsulenter startede dialogen med de beboere, der bor i de blokke der skal rives ned, allerede i 2021. Se figuren her ved siden af, som illustrerer dialogprocessen for beboerne i blokkene A13 og A15 på Inger Christensens Gade. Denne dialog og tætte kontakt gør, at vi på et tidligt tidspunkt har kunnet afklare ønsker om ny bolig hos mange af vores beboere. Nogle ønsker at blive i Gellerup – andre ønsker at flytte til andre afdelinger eller bydele, og her har de fortrinsret til ledige boliger hos de øvrige boligforeninger i Aarhus Kommune.

Vi ved, at der stadig er nogle enkelte af de beboere, der skal flytte fra A13 og A15, som ikke har taget imod tilbuddet om en samtale med vores genhusningskonsulent, og det kan jeg kun opfordre til, at de gør. Det er nemlig vigtigt, at vi i så god tid som muligt kan hjælpe beboerne med at veksle usikkerhed og utryghed til tryghed og vished om, hvad der skal ske. Og faktisk kan vi glæde os over, at der allerede er beboere, der har indgået aftale om genhusning.

Helle kan dog have ret i, at det kan blive svært at opfylde alle beboeres ønsker, når så mange skal genhuses indenfor kort tid, men medarbejderne i Brabrand Boligforening har lagt sig i selen for at gøre deres allerypperste, for at så mange som muligt får deres ønsker opfyldt, og at der er en god og direkte dialog med alle de involverede beboere.

Afslutningsvis vil jeg gerne understrege, at det er afgørende for foreningsbestyrelsen, at boligforeningen gør, hvad vi kan for at sikre, at de beboere, som i de kommende år skal igennem dette boligskifte, oplever en god, fair og ordentlig behandling, så hver familie lander på benene i deres nye bolig, opgang og boligområde – og at de kommer til at trives i deres nye hjem.

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-05 September

2022-05 September side 10