Ladens folkekøkken åbner igen i 2024

Sidste fredag i hver måned holdes fællesspisning i beboerhuset

Perlemor Jytte Nielsen, der er flyttet til Mors, og Saousanne El-Abbas stod tidligere ofte i køkkenet.

På Toveshøj ønsker afdelingsbestyrelsen at genoptage en god gammel tradition med fællesspisning om fredagen i Laden for alle beboere og naboer.

Vi skal tilbage til før tiden med corona, hvor det var fast hver fredag, at en snes beboere satte sig til bords i Ladens lille lokale med lækkerier på bordet, som oftest var fremstillet under opsyn af for nylig afdøde Lars Skydsgaard. Det var før Laden blev bygget om, i den periode var der fællesspisning i skolekøkkenet på Tovshøjskolen, og da skolen blev renoveret, blev de kort flyttet til beboerrådgivningens genhusning i en lejlighed på Janesvej.

”Nu har vi fået vores store flotte køkken i Laden, og vi har vores dejlige fællesrum i den gamle lade, så nu synes vi, at vi skal til at i gang med fællesspisning igen,” fortæller afdelingsformand Anett S. Christiansen.

Månedlig komsammen

Premieren på Ladens fællesspisning bliver den sidste fredag i januar, den 26. januar 2024. Middagen står på bordet klokken 18, men man kan kigge forbi og måske drikke en kop kaffe og hjælpe med at dække bord fra klokken 17.

Derefter vil der blive inviteret til fællesspisning den sidste fredag i hver måned, i hvert fald indtil videre, fortæller Anett.

”Hvis det viser sig, at der er stor opbakning til initiativet, og at der er flere, der melder sig til at være med til at stå for at lave mad, så kan det sagtens være, at vi udvider tilbuddet til hver anden uge eller måske hver fredag,” siger hun og opfordrer interesserede til at kontakte hende.

Prisen for at spise med bliver 25 kroner for voksne, 15 kroner for børn ned til fem år, de yngste spiser gratis med. Seneste tilmelding til fællesspisning vil være dagen før, det vil sige torsdag klokken 12.

Tilmelding til Anett S. Christiansen, tlf. 25 33 17 30.


Vi har spurgt OpenAI om fordelene ved fællesspisning

Naboskab på menuen:
Hvordan fællesspisning styrker lokalsamfundet

Der er flere potentielle fordele ved at holde fællesspisning i beboerhusets folkekøkken i en almen boligafdeling:

 1. Fællesskab:

  Fællesspisning fremmer socialt samvær og styrker følelsen af fællesskab blandt beboerne. Det giver folk mulighed for at møde hinanden, udveksle erfaringer og skabe relationer.

 2. Trivsel:

  Fællesspisning kan bidrage til øget trivsel, da det skaber et positivt og afslappet miljø. Måltiderne kan være en anledning til at dele glæder og bekymringer, hvilket kan styrke det psykiske velvære.

 3. Fælles ansvar:

  Ved at organisere og deltage i fællesspisning tager beboerne aktivt del i fælles aktiviteter og tager ansvar for fællesrummets anvendelse. Dette kan bidrage til en følelse af ejerskab og engagement i beboerfællesskabet.

 4. Kulturel mangfoldighed:

  Fællesspisning giver mulighed for at dele og opleve forskellige kulinariske traditioner og smagsoplevelser. Det kan fremme forståelsen for kulturel mangfoldighed og skabe respekt for forskellige madkulturer blandt beboerne.

 5. Økonomiske fordele:

  Fællesspisning i beboerhusets folkekøkken kan også være økonomisk fordelagtig. Ved at lave større portioner mad kan man ofte opnå stordriftsfordele og dermed spare penge på indkøb og ressourceforbrug.

 6. Bekæmpelse af ensomhed:

  Fællesspisning kan bidrage til at bekæmpe ensomhed, især blandt ældre eller personer, der bor alene. Måltiderne giver en struktureret anledning til at møde andre og deltage i sociale aktiviteter.

 7. Øget kendskab til naboer:

  Fællesspisning skaber en uformel ramme, hvor beboerne kan lære hinanden bedre at kende. Dette kan føre til et mere trygt og inkluderende lokalsamfund, hvor naboerne er mere tilbøjelige til at hjælpe og støtte hinanden.

Desuden

 • Kulinariske Oplevelser:
  • Smagsoplevelser:
   Fællesspisning giver beboerne mulighed for at nyde forskellige smagsoplevelser og kulinariske kreationer, da forskellige mennesker bidrager med deres unikke opskrifter og præferencer.
  • Variation i menuen:
   Ved at deltage i fællesspisning kan beboerne opleve en bred vifte af retter, hvilket kan bidrage til at udvide deres gastronomiske horisonter og introducere dem til nye og spændende fødevarer.
 • Kendskab til madlavning:
  • Læring og udvikling:
   Fællesspisning skaber en platform for erfaringsudveksling og deling af madlavningsfærdigheder. Beboere kan lære af hinanden, udveksle opskrifter og forbedre deres egne kulinariske kompetencer.
  • Madlavningssessioner:
   Beboerhusets folkekøkken kan arrangere særlige madlavningssessioner eller workshops, hvor beboerne kan lære at tilberede forskellige retter under kyndig vejledning. Dette fremmer en kultur af læring og færdighedsudvikling.
 • Mad fra forskellige kulturer:
  • Kulturel udveksling:
   Fællesspisning skaber en mulighed for kulturel udveksling gennem mad. Beboere kan dele traditionelle retter fra deres kulturer, hvilket ikke kun beriger måltidet, men også bidrager til en øget forståelse og respekt for mangfoldigheden i samfundet.
  • Inklusion og integration:
   Mad fra forskellige kulturer kan fungere som en bro, der forbinder beboere med forskellige baggrunde. Dette kan fremme inklusion og integration i boligområdet og skabe et mere sammenhængende lokalsamfund.

Samlet set kan fællesspisning i beboerhusets folkekøkken ikke kun berige beboernes smagsoplevelser, men også styrke fællesskabet gennem kulturel udveksling og fælles interesse for madlavning og fremme et positivt naboskab i en almen boligafdeling.

… med følgende prompt:

Hvad er fordelen ved holde fællesspisning i beboerhusets folkekøkken i en almen boligafdeling?

Vi udbyggede ved at spørge igen med
Inddrag fordele om kulinariske oplevelser og kendskab til madlavning og mad fra forskellige kulturer
og satte de to svar sammen.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-07 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2023-07 December
i sektionen Aktiviteter

forsiden af magasinet 2023-07 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

 • kl. 18: Fællesspisning
  Ladens folkekøkken åbner igen i 2024
 • kl. 18: Fællesspisning
  Ladens folkekøkken åbner igen i 2024
 • kl. 18: Fællesspisning
  Ladens folkekøkken åbner igen i 2024
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data