Gode råd til sortering i små lejligheder

Det kniber med plads til så mange spande

Alle borgere i Aarhus skal til at sortere, og det kan være noget af et problem for beboere med små køkkener uden skabsplads til sorteringsspandene. Stine Skou, der bor i Gellerup, har skrevet et opslag i den lokale Facebook-gruppe, Gellerupparkens beboere, hvor hun deler sine tips til, hvordan hun har fået det til at fungere.

”Vedrørende den nye skraldesortering – jeg er kæmpe fan! Også af ambassadørerne,” starter hun.

”Men jeg bor i en etværelses på 65 m² og var pænt presset over at skulle finde plads til skraldesortering i seks kategorier!”

Hun har forsøgt at google løsninger, men de fylder meget og er ret dyre. Derfor har hun nu fundet en metode, der fungerer for hende, og som kan inspirere andre.

Reol med kasser fungerer

Hun har løst udfordringen ved at bruge en smal, høj reol, som var i stykker og på vej ud, nogle kasser fra Årstiderne og en gammel opbevaringspose. Så er der plads til fire slags skrald. Under køkkenvasken har hun mast et gammeldags posestativ, som kan købes i et byggemarked for cirka 100 kroner. Der har hun så plads til mad- og restaffald.

”Det krævede lidt omorganisering af nogle andre ting, men det hele endte faktisk bedre end før. Jeg elsker, når man kan “genbruge” ting, man har i forvejen, på en ny måde. Så tag et ekstra kig på de ting, du har i forvejen, inden du panikker og bruger en formue. Sorteringen slipper du ikke for.”

En anden i tråden bidrager med endnu en god idé, nemlig at klipse madposen udenpå affaldsstativet med to tøjklemmer. Det forsøgte Stine med det samme, og det fungerede fint.

”Beboerne i de store lejligheder har masser af indbygget skabsplads og mange steder at placere ekstra reoler. Det har vi ikke. Heldigvis er min lille lejlighed disponeret megagodt, og jeg har fundet nogle fine løsninger, synes jeg selv.

Min skraldereol, som indrømmet ikke er superpæn, er mast ind imellem entré og kontor, så den ikke skæmmer i opholdsområderne, men alligevel er tæt på og nem at bruge,” slutter Stine.


Vi har bedt OpenAI om råd til at affaldssortere:

Kreativ organisering: Sådan sorterer du affald i begrænset plads

Her er 10 gode råd til at sortere affald i små lejligheder baseret på Stines erfaringer og suppleret med generelle tips fra andre kilder:

 1. Reol med kasser:

  Brug en smal, høj reol til at organisere affaldssortering. Stine brugte en reol, der var på vej ud, og placerede kasser fra Årstiderne i den til at adskille affaldet i fire kategorier.

 2. Genbrug eksisterende møbler:

  Tag et ekstra kig på de ting, du allerede har i lejligheden, inden du køber nye løsninger. Stine foretrak at genbruge og omorganisere eksisterende møbler, hvilket sparede plads og penge.

 3. Poser og stativer under vasken:

  Placer et gammeldags posestativ under køkkenvasken for at have plads til mad- og restaffald. Dette kan være en pladsbesparende løsning for små lejligheder.

 4. Klips madposer på affaldsstativet:

  Brug tøjklemmer til at klipse madposer udenpå affaldsstativet. Dette gør det lettere at håndtere og tømme affaldet uden at skulle bekymre sig om plads til ekstra poser.

 5. Optimer pladsen under vasken:

  Organiser området under køkkenvasken effektivt for at maksimere pladsen. Brug kurve eller hylder til at adskille forskellige affaldsfraktioner.

 6. Fleksible affaldsposer:

  Brug affaldsposer, der kan tilpasses og justeres efter behov. Dette kan hjælpe med at optimere pladsen i affaldsstativer og containere.

 7. Udnyt vertikalt rum:

  Hvis du har begrænset gulvplads, så udnyt vertikale områder. Hængende tasker eller kurve kan bruges til at sortere affald og frigøre plads på gulvet.

 8. Innovative opbevaringsløsninger:

  Undersøg innovative og pladsbesparende opbevaringsløsninger på markedet. Nogle virksomheder producerer specialdesignede affaldscontainere til små rum.

 9. Søg inspiration online:

  Gør brug af online ressourcer og sociale medier som Pinterest for at finde kreative løsninger og inspiration fra andre, der står over for lignende pladsudfordringer.

 10. Del erfaringer med naboer:

  Del dine egne løsninger og erfaringer med affaldssortering i små lejligheder med naboer og lokale samfund. Dette kan føre til gensidig inspiration og bedre fællesskabsforståelse.

Husk, at det er vigtigt at tilpasse disse råd efter dine egne behov og den tilgængelige plads i din lejlighed.

… med følgende prompt:

Lav en liste med 10 gode råd til at sortere affald når man bor småt. Brug eksterne kilder på internettet og suppler med Stines erfaringer:
[linjeskift og så teksten i ovenstående artikel]

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-07 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2023-07 December side 12
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2023-07 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data