Sådan kan ChatGPT hjælpe dig med at skrive

Skræppebladets redaktion undersøger, ­hvordan kunstig intelligens kan være en hjælp i det ­journalistiske arbejde. Du kan være med!

Vil du også blive bedre og hurtigere til at skrive? Og på en nem måde? Så læs videre, for hvis du ikke allerede i dag bruger kunstig intelligens som værktøj, er det en god ide at komme i gang. Og hvis du gerne vil skrive også i skræppebladet (eller overvejer det), har vi et godt tilbud til dig:
Skræppebladets redaktionsmøde i januar sætter fokus på AI (kunstig intelligens), og undertegnede står for et oplæg med gennemgang af ChatGPT og nogle af de mange muligheder, som findes på platformen hos OpenAI.

Alle er velkomne 16. januar

Har du lyst til at snuse lidt til det at være frivillig i redaktionen, eller er du frivillig et andet sted i boligforeningen, så tilmeld dig hos redaktionssekretær Elsebeth Frederiksen.

Tag device med, og afprøv selv

Redaktionsmødet finder sted tirsdag den 16. januar 2024 kl. 17 i Kollektivbyen og vil stort set kun handle om ChatGPT. Vi starter med lidt historie og udbredelse af kunstig intelligens. Og inden vi for alvor går i gang med live-eksempler, kigger vi lidt på de eksperimenter, som Skræppebladet allerede har udført på hjemmesiden.
Tag din bærbare computer med. Eller en tablet. Eller en smartphone. Så har du mulighed for også selv at afprøve nogle af de funktioner, som ChatGPT viser på helt forbløffende måde (imponerer især de første gange, du ser det).

Det får du med hjem

Du vil lære teknikker til at lave tekster om, fx fra lang udredning til referat eller fra artikel til resume/notits. Og fra noter til artikel. Eller hvad med en stribe forslag til overskrift for din artikel? ChatGPT kan også lave forbløffende gode forslag til korrektur af din tekst, og alle tekstanalyser ser ud til at være en spidskompetence, som vi bare skal blive gode til at udnytte.

Alle forbeholdene

Nu vokser træerne ikke ind i himlen. ChatGPT er ikke intelligent. Det er blot en regnemaskine med virkelig mange input og avanceret måde at beregne output. Derfor er ChatGPT ligesom alle andre AI’er fuld af fejl – og det kigger vi også på. Det er vigtig viden, når vi behandler tekster journalistisk og samtidig gerne vil have hjælp fra computerne.

Vi ses!

Jeg er frivillig i Skræppebladets redaktion og har i den rolle også været omkring næsten alt, Skræppebladet har udgivet det seneste halve år. På hjemmesiden har vi lavet en ny version af virkeligheden ved at køre hele/dele af artiklen eller et af emnerne gennem ChatGPT. Du kan selv følge med, for det er tydeligt deklareret, hvad vi har givet som input og fået som output fra kunstig intelligens.
Dette kan også ses som afslutningen på Skræppebladets forsøg med at køre alle indlæg fra det trykte blad gennem ChatGPT. Fremover vil kun udvalgte artikler få supplerende AI-tekster.

Så let kan du komme i gang

Log ind på OpenAI, ChatGPT https://chat.openai.com/Hvis det er første gang, skal du oprette en bruger med din e-mail­adresse og et password. Det er gratis. Bekræft dig som bruger via din e-mail, og du er klar til at logge ind.

I feltet med teksten ”Message ChatGPT…” kan du skrive dit input. Det kaldes en ”prompt”. Det kan være et spørgsmål eller en kommando.

Skriv på dansk for at få danske svar. Hvis du alligevel får et svar på engelsk, kan du prøve at skrive ”igen, på dansk” som prompt.


Vi har spurgt OpenAI om,
hvilke fordele der er ved at lære at bruge ChatGPT:

Oplev effektiv skrivning med ChatGPT: et tilbud fra Skræppebladet

At lære at bruge ChatGPT kan have mange fordele, både personligt og professionelt. Her er 10 potentielle fordele ved at lære at bruge ChatGPT:

 1. Sprogforståelse og -forbedring

  At interagere med ChatGPT kan forbedre dine sprogfærdigheder ved at udfordre dig til at formulere klare og præcise sætninger. Det kan hjælpe med at udvikle din generelle kommunikationsevne.

 2. Hurtig informationsadgang

  ChatGPT kan hjælpe med at finde og præsentere information hurtigt. Du kan stille spørgsmål og få svar inden for få øjeblikke, hvilket er nyttigt, når du har brug for hurtig adgang til viden.

 3. Idégenerering

  Brugen af ChatGPT kan inspirere kreativ tænkning og hjælpe med idégenerering. Du kan diskutere ideer og få nye perspektiver, hvilket er nyttigt i kreative processer.

 4. Assisterende skriveværktøj

  ChatGPT kan fungere som et værdifuldt skriveværktøj. Det kan hjælpe med at udvikle og forbedre dine skrivefærdigheder ved at foreslå formuleringer, stille præcise spørgsmål og give feedback.

 5. Problemløsning og beslutningsstøtte

  ChatGPT kan hjælpe med at analysere komplekse problemer og give input til beslutningstagning. Dette kan være nyttigt i både personlige og professionelle situationer.

 6. Støtte til indlæring

  Ved at interagere med ChatGPT kan du få yderligere støtte til indlæring af nye emner. Du kan stille spørgsmål for at forstå og konsolidere viden.

 7. Programmeringshjælp

  ChatGPT kan give støtte og vejledning inden for programmering. Det kan hjælpe med at løse problemer, forklare kodestumper eller endda give kreativ inspiration til kodning.

 8. Tidsbesparelse

  Brugen af ChatGPT kan hjælpe med at spare tid ved hurtigt at levere relevante oplysninger eller løsninger. Dette er især nyttigt, når du har travlt eller har behov for øjeblikkelig hjælp.

 9. Multifunktionel anvendelse

  ChatGPT kan bruges i forskellige sammenhænge, såsom forretningskommunikation, akademiske undersøgelser, personlige projekter og mere. Den alsidighed, den tilbyder, gør den nyttig i mange situationer.

 10. Teknologisk forståelse

  Ved at lære at bruge ChatGPT kan du udvikle en bedre forståelse for, hvordan avancerede sprogmodeller fungerer, hvilket kan være gavnligt i en tid, hvor teknologi spiller en stadig større rolle i samfundet.

… med følgende prompt:

Skriv 10 fordele ved at lære at bruge ChatGPT

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-07 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2023-07 December side 10
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2023-07 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

 • kl. 17: Møde om ChatGPT
  Sådan kan ChatGPT hjælpe dig med at skrive
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data