Skræppe­bladets fortid får nyt liv gennem gamle tegninger

Uventet gave fra fortidens bladtegner

I november 2022 åbnede Skræppebladets redaktion en e-mail, der blev starten på en nostalgisk rejse tilbage i Skræppebladets historie.

Afsenderen var Tina Meyer Biehl, hvis onkel, Erik Meyer Jensen, i 1970’erne og 80’erne var tilknyttet bladets redaktion som tegner. Mens familien gennemgik hans bo, stødte de på en kasse med tegninger og gamle blade, og Tina besluttede sig for at give disse minder et nyt hjem ved at kontakte Skræppebladet.

Svaret fra redaktionen var øjeblikkeligt positivt, og Tina lovede personligt at levere kassen til Aarhus fra København, hvor hun boede. Der gik lidt tid, inden hun igen skulle til Aarhus, men endelig kom dagen, hvor Tina kiggede forbi Skræppebladets redaktion og leverede en kasse med tegninger, fotografier og gamle blade, herunder den allerførste udgave, før bladet fik sit navn.

Tina Meyer Biehl.

Dyrehold er et udødeligt emne

Det var tydeligt, at Erik Meyer Jensen, der selv boede i Gellerupområdet, gennem sine tegninger havde fanget ånden i boligforeningen med sin pen. Midt i denne tidskapsel stod et gennemgående tema: udfordringer med dyrehold. Tegninger med skæve vinkler og humoristiske portrætter af
dyreholdets efterladenskaber afspejlede ikke kun tidens humor, men også de vedvarende diskussioner om hunde- og kattehold på beboermøder, der fortsætter med uformindsket styrke i dag, nu også via debatter på de sociale medier.

Lokalhistorie

Nu skal tegningerne scannes og bevares for eftertiden. Nogle vil blive brugt i fremtidige artikler, mens andre vil finde et hjem i lokalhistorisk arkiv, hvorfra de kan dele deres historie med kommende generationer.

Stor tak til Tine Meyer Biehl for denne gave. Tegningerne bringer ikke blot mange timers underholdning; de vækker også fortiden til live og giver os et glimt af, hvordan Skræppebladet har været en del af fællesskabet gennem årene.


Vi har spurgt OpenAI om
lokalhistorisk betydningen af gamle tegninger:

Fortidens stemmer genoplives:
Gaver fra tegneren Erik Meyer Jensen

Gamle tegninger til et beboermagasin som Skræppebladet kan have en betydelig indflydelse på lokalhistorie af flere grunde:

 • Kulturelt snapshot

  Tegningerne giver et unikt indblik i den kultur, humor og samfundsånd, der prægede Gellerupområdet i 1970’erne og 80’erne. De afspejler ikke kun tidens humor men også lokale diskussioner og bekymringer, såsom udfordringer med dyrehold.

 • Dokumentation af debatter

  Tegningerne om dyrehold viser, at selv i fortiden var der diskussioner og debatter om emner, der stadig er relevante i dag. Dette bidrager til at dokumentere det lokale fællesskabs historie og udvikling over tid.

 • Lokalhistorisk arkiv

  Ved at bevare tegningerne i et lokalhistorisk arkiv sikres det, at de bliver tilgængelige for kommende generationer. Arkivet fungerer som et ressourcecenter, hvor folk kan udforske fortiden og forstå, hvordan lokalsamfundet har udviklet sig.

 • Fortidens stemmer

  Tegningerne repræsenterer ikke kun bladets historie, men også stemmerne og perspektiverne fra dem, der var en del af fællesskabet dengang. De gamle blade og fotografier supplerer tegningerne ved at give et mere nuanceret billede af fortiden.

 • Fællesskabsforbindelse

  Skræppebladet har åbenbart været en vigtig del af fællesskabet i årtier. Tegningerne skaber en forbindelse mellem fortiden og nutiden ved at vise, hvordan lokale emner og humor har været konstante elementer gennem årene.

 • Underholdning og engagement

  Udover at være en vigtig dokumentation af lokalhistorie, giver tegningerne også underholdning. De kan fungere som et redskab til at engagere det lokale samfund og skabe interesse for fortiden.

Sammenfattende bidrager de gamle tegninger til at bevare og formidle lokalhistorien ved at indfange øjeblikke, perspektiver og temaer fra fortiden og gøre dem tilgængelige for nutidige og kommende generationer.

… med følgende prompt:

Hvilken betydning for lokalhistorie har gamle tegninger til et beboermagasin?
[linjeskift og så teksten i ovenstående artikel]

Vi valgte en overskrift blandt forslag lavet med denne prompt
Lav 10 forslag til overskrifter til dit svar
vi kunne også have valgt fx:

Skræppebladets tidskapsel:
Fra 1970’ernes tegninger til nutidens arkiv

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2023-07 December

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

 • Øv - ikke god
 • Nogenlunde
 • OK
 • Cool - god artikel
 • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2023-07 December side 11
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2023-07 December

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data